6 subsidies en premies voor dakrenovaties in 2023!

Gepubliceerd op: 08/30/23 3:06 PM

Maak je plannen voor een grondige dakrenovatie? Hou er dan rekening mee dat je waarschijnlijk recht hebt op premies of andere financiële tegemoetkomingen. Afhankelijk van de geplande werken, bieden verschillende overheden en instanties tot 6 subsidies aan. We lijsten hieronder de meest gekende premies op die van toepassingen kunnen zijn voor jouw dakrenovatieproject.

We starten met een overzicht van de 6 premies in 2023:

Premie Je krijgt de premie voor… Premiebedrag
Mijn verbouwpremie Dakisolatie en -renovatie Afhankelijk van aanvragen en aard van gebouw
Totaalrenovatiebonus Dakisolatie € 625 tot  € 4750
EPC-labelpremie Dakisolatie € 2500 tot € 5000
Huur- en isolatiepremie dak (voor slecht geïsoleerde huurwoningen) Dakisolatie € 24/m² en € 200 per dossier
Korting btw-tarief Dakisolatie en -renovatie Van 21% naar 6%
Doe-het-zelf premie fluvius Dakisolatie € 6 tot €12/m²

1. Mijn verbouwpremie

Wellicht komen één van je volgende geplande dakwerken in aanmerking voor de Mijn Verbouwpremie. Hieronder een lijst van de dakwerken waarvoor je de premie kan aanvragen:

  • Het plaatsen van nieuwe dak- of zolderisolatie.
  • Het verwijderen van asbest.
  • De afbraak van dakstructuren en vervanging door draagkrachtige elementen.
  • Het plaatsen van een onderdak bij hellende daken en de waterdichte bedekking zoals dakpannen en roofing.
  • Het behandelen van houten dakstructuren tegen zwammen en insecten.
  • Het plaatsen van een dakdoorbreking, zoals dakramen en lichtkoepels.
  • Het vervangen en plaatsen van dakgoten en afvoerpijpen.

Je komt in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie wanneer je een eigenaar of investeerder bent die het dak of de zoldervloer van een bestaande woning/gebouw isoleert, en eventueel gelijktijdig ook asbest verwijdert.

Om de premie te kunnen verkrijgen, zijn er drie voorwaarden. Het gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn, je krijgt de premie enkel bij een renovatie van een bestaand gebouw, en je nieuwe dak- of zoldervloerisolatie moet een Rd-waarde van minste 4,5m²K/W hebben.

Het bedrag van de premie is afhankelijk van tot welke inkomenscategorie jij behoort en de aard van het gebouw. Het maximumbedrag dat je kan verkrijgen is € 5750 euro. Voor de exacte bedragen, verwijzen we je graag door naar https://www.vlaanderen.be/premies-voor-renovatie/mijn-verbouwpremie .

2. Totaalrenovatiebonus

Combineer je het isoleren van je dak binnen een periode van 5 jaar met nog 2 andere energie maatregelen? Dan kan je bovenop de premie die je krijgt voor die werken nog een bonus krijgen. Hiervoor moet je wel minstens 3 van volgende werken hebben uitgevoerd: dak of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, vloer- of kelderisolatie, hoogrendementsbeglazing, zonneboiler, warmtepomp en ventilatiesysteem.

De premie varieert naargelang het aantal genomen maatregelen en of het een eengezinswoning of appartement is. De premie loopt bij eengezinswoningen van € 1250 tot € 4750. De toekenning gebeurt automatisch door een vaststelling van Fluvius.

Let wel op! Je komt enkel in aanmerking voor de bonus wanneer de eerste investering tussen 2017 en 2020 is gemaakt.

3. EPC-labelpremie

Energiebesparende werken laten uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021? Dan kan je aanspraak maken op de EPC-labelpremie wanneer je een hoger energielabel op je EPC-attest hebt behaald na de renovatie.

De premie is afhankelijk van het EPC-label voor de premie en het EPC-label na de premie. Het bedrag voor huizen varieert van € 2500 tot € 5000. Je dient de premie zelf aan te vragen bij Fluvius.

Er zijn wel enkele voorwaarden aan deze premie verbonden. Zo moet je binnen twee EPC- keuringen laten doen, de werken binnen de 5 jaar uitvoeren en bij woningen minstens EPC-label C behalen. Daarnaast is de premie niet combineerbaar met de totaalrenovatiebonus.

4. Huur- en isolatiepremie

Huur of verhuur je een woning? Dan kom je misschien in aanmerking voor deze premie. Deze extra hoge premie is namelijk bedoeld voor slecht geïsoleerde huurwoningen. Zowel huurder als verhuurder worden begeleid doorheen het hele project.

De premie bedraagt € 24 per m² en € 200 per dossier.

De bewoner moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

5. Korting op het btw-tarief

Is je woning ouder dan 10 jaar en wil je je dak laten renoveren of isoleren? Dan kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6% i.p.v. 21%.

De voorwaarde hierbij is dat je de werken moet laten uitvoeren door een aannemer, zoals bv. SD Schrijnwerkerij & Interieurbouw.

6. Tijdelijke premie voor doe-het-zelvers van Fluvius

Ben jij een beetje handig en doe jij (een deel van) je verbouwingen liever zelf, dan kan je aanspraak maken op de tijdelijke premie voor doe-het-zelvers.

Aan deze premie zijn ook enkele voorwaarden verbonden:

  • De premie is geldig voor facturen tussen 1 juli 2022 en 30 april 2023. Als je nog een de verbouwingen moet beginnen, kan je deze premie niet meer aanvragen.
  • Je moet de isolatiematerialen zelf plaatsen.
  • De totale Rd-waarde van de dakisolatie moet minimaal 4,5m² K/W zijn.

Mocht je aan deze voorwaarden voldoen, kan je de premie aanvragen bij het online loket van Fluvius en kan je hiervoor € 6 tot € 8 per m² dat je hebt gerenoveerd voor ontvangen.

Conclusie

Zoals je hierboven kan lezen, bestaan er heel wat premies en subsidies die je financieel een handje kunnen helpen om je dak bij SD te laten renoveren en/of isoleren.

Mocht je vragen hebben over deze items, kan je steeds onze projectverantwoordelijken aanspreken en zij helpen je met plezier verder.

Bedankt voor je interesse in onze blog!

Kom je project vrijblijvend bespreken in onze showroom, van Ma-Vrij: 8.00 - 12.00 & 13.00 - 17.00u
Zat: 10.00 - 16.00u. Bezoek na de openingsuren ook mogelijk.